Crna Gora i FK Budućnost učesnici projekta "Fudbal za prijateljstvo"

Crna Gora i FK Budućnost učesnici projekta "Fudbal za prijateljstvo"

"Sapsan Arena Stadion" u Moskvi ugostio je 6. međunarodni šampionat projekta "Fudbal za prijateljstvo" kompanije Gazprom, velikog partnera FIFA, UEFA i Svjetskog prvenstva u fudbalu - Rusija 2018.

Briljantnu pobjedu Šampionata odnio je tim Šimpanzi u kom su nastupili Cameron Gregory Phillip (Dominica), Jeronimo Rodriguez Uruena (Colombia), Peter Paulo (Malawi), Yamirou Ouorou (Benin), Deo Kalenga Mwenze (Congo DR), Alex Oneil Junior Daniel (St. Kitts and Nevis) i njihov mladi trener iz Rusije Vladislav Polyakov (grad Saransk).

Trideset dva Međunarodna tima prijateljstva, u kojima su nastupala djeca iz cijelog svijeta, susrela su se na terenu. Timovi su imenovani po rijetkim životinjama, na ivici istrebljenja s ciljem promocije zaštite netaknute prirode i povećanja interesovanja mladih generacija za očuvanje faune planete.

Šestu sezonu projekta obilježilo je neponovljivo geografsko širenje projekta na šest kontinenata.

Prethodne godine su u finalnim događajima učestvovale 64 zemlje, ali ove godine su mladi fudbaleri, mladi treneri i mladi sportski novinari došli iz 211 zemlja i regija.

oFudbalske zvijezde, rukovodioci fudbalskih saveza i federacija, predstavnici Ruske fudbalske unije, Paraolimpijskog komiteta Rusije te brojni aktivisti, uključujući Aleksandra Keržakova, trenera juniorske reprezentacije Rusije, sirijski fudbaler Firas Al-Khatib te princ i fudbaler iz Saudijske Arabije, Alsayyar Abdulrahman - prisustvovali su Šampionatu a finalnu utakmicu komentarisao je sjajni mladi novinar iz Sirije Yazn Taha.

Više od 1.500 djece i odraslih pratilaca prisustvovalo je Šampionatu, a događaj je pokrilo skoro 5000 medija u svijetu. Oni su prisustvovali i Forumu fudbala i prijateljstva održanom 13. juna u Moskvarijumu, uz spektakularan program.

Predstavnici administracije predsjednika Ruske federacije, Ruskog olimpijskog komiteta, FIFA, šefovi fudbalskih federacija, fudbalskih zvijezde, olimpijski i paraolimpijski šampioni, javne ličnosti bili su počasni gosti Foruma fudbala i prijateljstva.

f4ftekstfinal

Iker Kasiljas, španski fudbaler, golman i kapitan Porta (Porugal) pozdravio je mlade učesnike programa Fudbal za prijateljstvo.Foto: Promo

Forum je otvorio predsjednik Upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov.

"Gazprom je jedna od velikih svjetskih kompanija koja je snažno usmjerena na društvenu odgovornost u okviru koje je oduvijek podržavao promociju dječijeg sporta. Fudbal je najpopularniji sport i stoga vjerujem da se najbolje odgovara misiji ujedinjavanja ljudi iz cijelog svijeta, na osnovu vrijednosti koje su bliske svakoj osobi na planeti, bez obzira na državu u kojoj žive i jezika kojim govore. Ovo je prilika za djecu da steknu nove prijatelje, da uče, napreduju i postignu uspjeh u sportu zajedno. Danas su ovdje delegati iz 211 zemalja i regija. U poređenju sa 2013. godinom, kada smo započeli program Fudbal za prijateljstvo, geografska pokrivenost projekta je povećana za čak 26 puta. Tokom proteklih pet godina više od 4.000 djece učestvovalo je u programu, a ukupan broj navijača Fudbala za prijateljstvo premašuje tri miliona ljudi", rekao je Zubkov otvarajući Forum.

Posebnu radost svim učesnicima pričinilo je prisustvo spektakularnom svečanom otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu (FIFA World Cup 2018) te prvoj utakmici između Rusije i Saudijske Arabije.

FIFA je tokom trajanja programa u Moskvi održala vanrednu sjednicu i donijela odluku koja je omogućila da mladi fudbaleri ponesu zastave svojih zemalja na stadionu Lužnjiki, tokom velikog otvaranja Svjetskog prvenstva i na početku meča.

Zastavu Crne Gore nosio je mladi fudbaler Nenad Krivokapić, dok je sa njim ekspediciju Crne Gore činio i mladi novinar Luka Jovović.

- Veoma sam počastovan što sam nosio zastavu Crne Gore i predstavljao svoj klub na ovako velikoj svečanosti.  U Moskvi sam stekao prijatelje za cijeli život i naučio mnoge stvari. Nevjerovatno je iskustvo prisustvovati otvaranju Svjetskog prvenstva i vjerujem da će Crna Gora i naredni put imati svog predstavika na najvećoj fudbalskoj smotri u svijetu. - rekao je Krivokapić.

 

 

Telekom 1.CFL
Odig Poena
1 Sutjeska 15 28
2 Zeta 15 26
3 Budućnost 15 26
4 Petrovac 15 24
5 OFK Titograd 15 23
6 Rudar 15 18
7 Iskra 15 17
8 Grbalj 15 16
9 Lovćen 15 12
10 Mornar 15 8
Poslednje vijesti
March 15, 2019

Izjava izvršnog direktora kluba

Mjesto izvršnog direktora FK „Budućnost“ još par nedjelja vodiće Velibor…
February 10, 2019

(VIDEO) Ubjedljiva pobjeda za kraj priprema u Ulcinju

Naša ekipa je odradila posljednji prijateljski susret na mini pripremama u…
January 30, 2019

Fudbaleri krenuli na drugi dio priprema

Fudbaleri Budućnosti završili su prvi dio priprema u
January 15, 2019

Još jedno pojačanje u našem klubu

Redove našeg kluba danas je pojačao fudbaler Miloš Raičković. On je igrač…